Bővebben a misztikus ár/érték arányról

Ha gazdasági döntésekről, beruházásokról, vásárlásokról van szó, a csapból is az ár-érték arány kifejezés folyik. Magától értetődően dobálózik vele mindenki, mintha ez valami objektív szám lenne, ami fel van tüntetve egy-egy termék, beszállító, stb. címkéjén, mint a joghurtos poháron a töltőtömeg. Holott a helyzet az, hogy már a definíció sem mindig egyértelmű, hát még a döntés. Nézzük meg együtt!

Az ár-érték arány azt jelenti, hogy az adott áron a számunkra fontos értékből melyik termék adja a legtöbbet, vagy az azonos értékű termékek közül melyik a legolcsóbb. A két tényező közül egyik sem egyszerű. Igaz, az ajánlatok alján ott van, hogy mennyi az adott termék vételára, de!

Mi is az ár?

Egy termék ára nem a vételár, hanem az úgynevezett TCO (Total Cost of Ownership), vagyis a termék teljes költsége a működése, a birtoklás ideje alatt. Ez a vételárral kezdődik, majd hozzá tartozik az összes javítási, karbantartási költség, az állásidők miatti veszteség (mert mondjuk nem érhető el azonnal az alkatrész), az áramfogyasztás, de lejön belőle az ár, amit majd használtan kapunk érte, stb. Így lehet, hogy a legolcsóbb termék drágább, mint a középkategóriás, mert sokat áll, és sok alkatrészt „fogyaszt”, míg a legmárkásabb termék ritkán romlik el, javítható is, de annyira sokba kerül megvenni, hogy soha nem hozza vissza az árkülönbözetet, megint csak a középkategóriához képest. Mindezt tehát érdemes végiggondolni a vásárlás előtt.

Mi nekünk az érték?

Meggondolandó az érték is. Újautós hasonlattal élve, akinek csak a presztízs fontos, Rolls-Royce-ot vesz, akinek kizárólag a fogyasztás, az talán egy kisebb, hibrid Toyotát, vagy elektromos autót. Mégis, a többség nem ezekkel jár, de miért? Mert drágák, vágja rá a magánszemély, ám vállalkozásoknál más a helyzet. A vállalkozásnak ugyanis a legfontosabb szempontja egy beruházásnál a megtérülés, így a vásárlásnál is ez kellene, hogy legyen a fő szempont.
Műszakilag a gyártók – például a lézer- és vizesvágó berendezések piacán – közel ugyanazt kínálják. Az „ördög” azonban a részletekben lakik. Mert az olcsó, bizonytalan elemekből álló termék karbantartására annyit kell költeni, hogy előbb adnak túl rajta (meg a vele járó bosszúságon), minthogy megtérülne. A drága pedig annyira drága, hogy hiába teszi jól a dolgát, elavul, túllép rajta a technológia, mielőtt behozná a befektetést. Lehet egy berendezés elméleti élettartama 20 év, ha 5-8 év után kénytelenek egy modernebbre cserélni, mert sajnáljuk vagy sem, de ez a kor nem a 100 éves esztergapadokról szól.
A fentiek fényében tehát egy vállalkozás számára azok a berendezések jelentik a legjobb ár-érték arányt, amelyek minőségi, korszerű alkatrészekből, hosszú élettartamra és magas rendelkezésre állásra lettek tervezve, alkatrészellátásuk, szervizük stabil, de nincsenek túlárazva.
Sokan most kajánul felkiáltanak: és fogadjunk, hogy ti pont ilyeneket árultok! Természetesen igazuk van, tényleg ilyen eszközöket árulunk VisionXLaser márkanéven. Csakhogy nem árulunk valamit, amire ráfogjuk mindezt, hanem – mivel gépkereskedői gyakorlatunkból ismerjük az egyetlen érvényes döntési mechanizmust – addig kerestük, válogattuk a világ kínálatát, amíg meg nem találtuk a cégek számára legjobb ár-érték arányt jelentő választékot, amit aztán emelt fővel képviselhetünk. Ha nem ért egyet, gondolja át a saját döntését a fentiek fényében, és keressen meg bennünket, beszélgessünk!

KÖVESSEN BENNÜNKET!

Hírek

Comments are disabled.