Hozzánk adott érték

Képes lesz-e „másik lábat” növeszteni a hazai fémfeldolgozó-ipar, vagy marad az autóipari kiszolgáltatottság?

A szakértők már jó ideje hangoztatják, hogy veszélyes stratégia, ha egy ország ipari kapacitásai olyan mértékben függenek a globális autóipartól, mint amennyire az Magyarországon jellemző. Szintén szakértői vélemény, hogy a hazai fém- és lemezmegmunkálás jóval nagyobb hányada kapcsolódik az országban jelenlévő autógyárakhoz, mint azt a statisztikák egyébként látni engedik. Ezzel együtt az autógyárak a világ meghatározó ipari termelői közé tartoznak, termékeik nagyon összetettek, ezért a gyártásuk hatalmas, többszintű és minőségi beszállítói kört hozott létre és mozgósít országon belül, így vonzásuknak nehéz, és nem is érdemes ellenállni. Hasonló volumenű megbízói kört kialakítani viszont nagyon nehéz feladat.

A még korántsem múltidejű vírushelyzet ugyanakkor rámutatott, hogy az autóipar mennyire kiszolgáltatott a végfelhasználói hangulatnak, és hogy az ágazat termelése akár rövid idő alatt teljesen megállhat, magával „rántva” a beszállítói köreit is. A német gyártás az első félévben 40%-kal, éves szinten várhatóan 23%-kal esik majd vissza. Ehhez hozzá kell tennünk, hogy az autóipar épp jelentős technológiai váltáson megy keresztül, az elektromos technológia pedig jóval kevesebb alkatrészt kíván, mint a belsőégésű motorok, ami ismét a beszállítói kör zsugorodásával, a megrendelési volumen csökkenésével jár majd. Nagyjából tehát 10-20 éve van a hazai fémiparnak, hogy „másik lábat növesszen”, ennek pedig egyetlen feltétele a technológiai felkészültség és versenyképesség. Bár a kormányzat mindent megtesz, hogy nagy gyártóvállalatokat telepítsen le az országban, semmi nem garantálja, hogy állami erőből lesz még egy szektor, amely hasonló volument köthet le, mint az autógyártás.

A jövő inkább az egyéni kezdeményezéseké lesz. Minden gyártónak érdekében áll, hogy gépparkját és szakmai színvonalát ne csak korszerűsítse, de alkalmassá is tegye gyakorlatilag bármilyen profilba vágó megrendelés teljesítésére, valamint, hogy folyamatosan kövesse azokat a kül- és belföldi tendereket, amelyek lehetőséget adnak újabb, nem autóipari beszállítói kapcsolatok kiépítésére.

A választék széles, a műszergyártástól az elektronikai iparon át a szerszám- és munkagép-gyártásig számtalan iparág keres felkészült, és – lehetőleg – európai beszállítókat, hiszen az ellátási láncok rövidülése is korjelenség.

A folyamatot nyilvánvalóan látják a kormányzat illetékesei is, ezért szinte folyamatosan, számos forrásból támogatják az ágazat fejlesztését. Emiatt ügyfeleink az amúgy is kiváló ár/érték arányú gépeinket pályázati támogatás igénybevételével, féláron is beszerezhetik.

KÖVESSEN BENNÜNKET!

Hírek

Comments are disabled.