Lézer: 60 éve a legjobb megoldás

Szinte napra pontosan 60 esztendővel ezelőtt, 1960. július 7-én egy Theodore H. Maiman nevű amerikai tudós kiállt egy sajtókonferencia közönsége elé találmányával. A – még ma is működőképes – szerkezet alapja egy tükörréteggel bevont rubinkristály volt, ami villanólámpával megvilágítva vörös színű sugárzást hozott létre.

Igen, ez volt az első üzemképes lézer – a teremben ülők azonban akkor még aligha sejtették, milyen nagy hatású vívmány első szárnypróbálgatásait látják. A lézer azóta alapjaiban alakította át és formálja a mai napig világunkat, forradalmasítva többek közt az orvostudományt, a számítástechnikát, az űrkutatást, a hadászatot és – ami számunkra a legfontosabb – a lemezmegmunkálás világát.

A tudomány és a technika mai fejlődési ütemét látva hat évtized óriási idő: bőven elegendő lenne arra, hogy egy 1960-ban kidolgozott technológia felett sokszorosan is eljárjon az idő. És bár a mai korszerű lézerek már sok szempontból különböznek Maiman szabadalmától, alapvetően még mindig „senki nem talált ki ennél jobbat”. Ha a különböző anyagok feldolgozása során a legprecízebb vágási vonalakra van szükség nagyfokú termelékenység mellett, a legjobb megoldás 2020-ban is a lézer – és belátható ideig még egész biztosan az is marad.

A módszer időtállósága elsősorban a lézerfény kiváló tulajdonságainak köszönhető. A nagyrészt párhuzamos fénysugarak szóródási szöge nagyon kicsi, így nagy energiasűrűség érhető el szűk keresztmetszeten, nagy távolságokban is. A létrejött fény rendezett, koherens és egyszínű, azaz közel azonos hullámhosszú összetevőkből áll. A lézerek energiája kis térrészben összpontosul, így a teljesítménysűrűség sokszorosa is lehet a szokásos fényforrásokénak.

A fentieket természetesen napjaink legkorszerűbb lézervágó berendezéseinél is kihasználják. Nyolc különböző kivitelben kínált VisionXLaser szállézeres vágógépeinket is a legmodernebb lézertechnológia által garantált, kifogástalan feldolgozási minőség és gyors, akár 200 méter/perces feldolgozási sebesség jellemzi. Mindehhez kimagasló – a kulcsalkatrészek esetén akár 100 ezer munkaórát is elérő – élettartam társul, vagyis gépeinkkel bárki hosszú távon kiváló alapokra helyezheti termelését.

Hatvan évvel ezelőtt a lézert tudományos berkekben a „probléma után kutató megoldásként” aposztrofálták. Már akkor is sokan látták tehát, hogy a vívmányban akkora potenciál van, hogy időbe telik majd, míg rájönnek, hogyan lehet legjobban kiaknázni. Nos, azóta tudjuk: a „problémákat”, vagy nevezzük ezeket inkább kihívásoknak, szerencsére megtalálták. A lemezfeldolgozás világában ez a kihívás pedig a villámgyors és precíz munkavégzés, méghozzá lehetőleg biztonságos, környezetbarát és a fémek, illetve az egyéb anyagok legszélesebb körével megbirkózó berendezések használatával. Erre jelenti a legjobb megoldást a VisionXLaser, valamint a Hesse Trade által garantált biztos háttér.

Lézervágó gépeinkről, valamint kínálatunk többi kategóriájáról bővebben honlapunk „Termékeink” menüpontja alatt olvashat.

KÖVESSEN BENNÜNKET!

Hírek

Comments are disabled.